تکذیب مخاطرات سلامتی و زیست محیطی صنعت نفت در عسلویه
در حالی برخی رسانه ها، ایجاد مخاطرات سلامتی و زیست محیطی در عسلویه را به گردن طلای سیاه یا همان نفت خام می اندازند که در حال حاضر هیچ نفتی در منطقه عسلویه تولید نمیشود و تولیدات صنعت نفت در این منطقه شامل گاز، میعانات گازی و محصولات پتروشیمی است.
پیرو انتشار گزارشی با عنوان «سرطان؛ ارمغان طلای سیاه برای مردم عسلویه» در یکی از رسانه ها، روابط عمومی شرکت ملی نفت جوابیهای را ارسال کرد.
در این جوابیه آمده است: نکته نخست درباره عنوان گزارش مذکور است که در آن از عنوان «سرطان؛ ارمغان طلای سیاه برای مردم عسلویه» یاد شده است؛ این در حالی است که اساسا طلای سیاه اشاره به نفت خام دارد؛ در حالی که در عسلویه در حال حاضر نفت خامی تولید نمی شود و فقط گاز و میعانات گازی و صنایع پایین دستی در منطقه وجود دارند.
درباره ادعای «آمار بالای سقط جنین و سرطان در شهرستان عسلویه» نیز بر اساس استعلام انجام شده از وزارت بهداشت و دانشگاه علوم پزشکی استان بوشهر، وضعیت سقط جنین و آمار سرطان در شهرستان عسلویه در نُرم موجود در سطح کشور است و آمار نگرانکننده ای در این زمینه وجود ندارد.
همچنین در خصوص ادعای «خاموشی فلرها هنگام سفر مسوولان»، فلر به عنوان یک تجهیز برای ایمن نگه داشتن تاسیسات و جان انسان ها باید به طور پیوسته در همه شرایط جوی و طول سال روشن و در دسترس باشد و در حال حاضر پروژه های نوفلرینگ در حال انجام است.
در بخش دیگری از این گزارش بر «ورود پساب بدون پالایش و تصفیه» تاکید شده که در این زمینه ذکر این نکته کفایت می کند که در حال حاضر در منطقه ویژه هیچ پساب صنعتی وجود ندارد که بدون تصفیه به سمت دریا تخلیه شود.
در ارتباط با این ادعا که «آب داغ بدون هیچ فیلتری به راحتی به دریا وارد می شود» نیز ضمن تاکید بر اینکه در منطقه ویژه آب داغ وارد دریا نمی شود، لازم به ذکر است که اصولاً فرآیند خنک سازی آب از طریق کولینگ تاور (برج خنک کن) است و در هیچ جای دنیا فیلتر برای خنک سازی آب طراحی نشده است.
همچنین درباره ادعای «سرطان ریه شایع ترین بیماری در این منطقه است»، از شخص مصاحبه شونده «جناب آقای عیسی کلانتری، رییس پیشین سازمان حفاظت از محیط زیست» درخواست می شود چنانچه گزارشات، آمار و اطلاعات مستندی در خصوص ادعای خود دارند، ارائه کند.
در خصوص ادعای «خطر انقراض بیخ گوش مرجان های خلیج فارس»، برای اطلاع نویسنده و مصاحبه شونده لازم به ذکر است که نقش فعالیت های نفت و گاز در منطقه بسیار کمتر از تغییر اقلیم و اثرات آن بر مرجان ها در سراسر دنیا بوده است؛ به طوری که به استناد مطالعات علمی انجام شده در جهان، گرمایش جهانی و تغییر اقلیم یکی از عوامل مهم تاثیرگذار بر روی گونههای مرجانی است. بر اساس موج گرمایشی که در سال ۲۰۱۷ در دنیا اتفاق افتاده تنش زیادی در حوزه صخره های مرجانی در سطح دنیا شکل گرفته است؛ به گونهای که مطابق با گزارش محیطزیست کشور استرالیا بیش از یکسوم مرجانهای بخشهای شمالی بزرگترین صخره مرجانی آن کشور به همین دلیل از بین رفتهاند.
به استناد اظهارات رئیس بخش محیط زیست دریایی استان بوشهر، از سال گذشته تاکنون با پایش های انجام شده مشخص شده است که صخرههای مرجانی خلیج فارس در حال بازسازی و احیای مجدد هستند و اگر موج گرمایشی جدیدی حادث نشود شرایط به حالت نرمال گذشته برخواهد گشت.
در خصوص ادعای «نفت بدون ارزیابی محیط زیست»، هیچ صنعتی در این منطقه بدون مجوز محیط زیست ساخته نشده است و همه طرح های پالایشگاهی دارای برنامه محیط زیستی مورد تایید کارگروه ملی محیط زیست عسلویه است.
در خصوص «پالایشگاه هایی بدون تصفیه خانه»، این ادعا به قدری کذب است که حتی در متن ارائه شده نیز این تیتر سراسر کذب نقض شده و در ادامه این گزارش خبری ذکر شده که تصفیه خانه ها وجود دارند اما دارای نقص هستند.
همچنین در خصوص ادعای «سلامتی مردم در اولویت نیست»، در سال های اخیر به منظور دستیابی به وضعیت کیفی هوای منطقه پنج گروه آلاینده اصلی در محدوده صنعت و مناطق مسکونی منطقه بررسی شد که مطابق با نتایج بدست آمده در نهایت برنامه مدونی برای پایش و کنترل دو آلاینده اصلی منطقه یعنی دی اکسید گوگرد و بنزن در قالب مصوبه هیات دولت ابلاغ شده که هم اکنون در حال اجرا است.
آلاینده بنزن در محدوده مسکونی اطراف صنعت زیر حد استاندارد سازمان حفاظت محیط زیست است. اما درخصوص دی اکسید کربن اقدامات اجرایی و عملیاتی در حال پیگیری است. لازم به ذکر است به منظور آگاهی سایر مردم کشور از وضعیت کیفی هوای منطقه هماینک داده های سه ایستگاه پایش کیفیت هوای منطقه بر روی سایت سازمان حفاظت محیط زیست به صورت پیوسته و برخط قابل رویت است.
لازم به ذکر است مطابق با اظهارات معاون وزیر بهداشت و درمان و آموزش پزشکی، میزان بیماری تنفسی و سرطان در منطقه از میانگین کشوری پایین تر است.