خجستهمهر در دیدار با مدیران شرکتهای دانشبنیان: افزایش بهرهوری، هدف اصلی همکاری با شرکتهای دانش بنیان و فناور است/ آماده تسهیل حضور شرکتهای نوپا در پروژههای صنعت نفت هستیم
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران گفت: در این شرکت رویکرد اصلی افزایش بهره وری است که با اتکا به این رویکرد، حمایت حداکثری از شرکتهای دانش بنیان و فناور در دستور کار قرار گرفته است.
محسن خجستهمهر در نشست صمیمانه با مدیران شرکتهای دانشبنیان که امروز (چهارشنبه، ۷ اردیبهشت ماه) در مرکز همایشهای کوشک برگزار شد، با بیان اینکه دانش بنیان کردن اقتصاد نفت و گاز به منزله شکوفایی اقتصادی کشور و یکی از الزامات تحقق انقلاب چهارم صنعتی است، گفت: از نظر تمامی بنگاه های مالی، پروژه هایی که امکان درآمدزایی نداشته باشند، باید حذف شوند.
مدیرعامل شرکت ملی نفت تاکید کرد: چنانچه استفاده از یک فناوری باعث دستیابی به محصولی بهتر بشود، به صورت پیشفرض تمامی محصول های قبلی را از رده خارج می کند که این موضوع در جریان بهره گیری از شرکت های دانش بنیان مورد توجه است.
به گفته خجسته مهر، اجرای پروژه های فناورانه در زمان کوتاه تر به همراه قیمت پایین و کیفیت بالاتر، سه مولفه یک شرکت دانش بنیان است که در بطن این شرکت ها نهادینه شده است.
* تغییر رویکرد قراردادهای دانشگاهی از میدان محور به فناور محور
خجسته مهر در ادامه با بیان اینکه هم اکنون در حدود هزار میلیارد تومان قرارداد با دانشگاه ها و مراکز علمی کشور منعقد شده است، گفت: امضای این قراردادها که از ارزش ذاتی حدود ۷۰ میلیون یورو برخوردار هستند عمدتا به صورت میدان محور بوده و شرکتهای سطح پایین نیز توان انجام پروژه های تعریف شده ذیل این قراردادها را داشته اند که از نظر ما از مطلوبیت کافی برخوردار نبود.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران ادامه داد: با توجه به مشکلات فناورانه در حوزه چاه ها و مخازن نفت، مقرر شد تا رویکرد اصلی این قراردادها از میدان محور به سوی فناور محور تغییر کند که خوشبختانه این مورد موافقت دانشگاه های طرف قرارداد نیز قرار گرفته است.
وی اظهار کرد: برای اثربخشتر کردن قراردادهای علمی، مقرر شده است تا ۷۵۰ حلقه چاه کم بازده یا غیرفعال برای احیا و افزایش راندمان در اختیار شرکت های دانش بنیان قرار بگیرند.
معاون وزیر نفت تصریح کرد: نوع قراردادهای مربوط به این طرح آماده شده و به زودی به تصویب شورای اقتصاد خواهد رسید. این قراردادها ارزشی در حدود ۷۰۰ میلیون دلار دارد و ظرفیت خوبی برای ارتقای شرکت های دانش بنیان ایجاد خواهد کرد.
خجسته مهر درباره استحصال گاز هلیوم برای نخستین بار در کشور نیز گفت: مخزن اصلی گاز هلیوم در کشور منبع قابل توجه و مناسبی برای خودکفایی در زمینه تحصیل و حتی صادرات این گاز است.
وی اضافه کرد: استحصال گاز هلیوم نیز به عنوان یکی دیگر از طرح های مهم صنعت نفت در اختیار شرکت های دانش بنیان قرار خواهد گرفت.
* بورسیه کردن رسالههای دکتری و حمایت تمام قد از استارت آپهای نوپا
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه وظیفه حاکمیتی این شرکت بر مبنای بسط و گسترش عدالت در میان تمامی شرکت های داخلی است، گفت: این شرکت آمادگی دارد تا به طور کامل از توان شرکت های استارتآپی نوپا که از ویژگی چابکی برخوردار باشند استفاده کند.
خجسته مهر اظهار کرد: در راستای حمایت حداکثری از نخبگان نیز اخیرا موضوعی به تصویب هیات مدیره شرکت ملی نفت ایران رسیده است که بر این اساس برای نخستین بار در تاریخ صنعت نفت، پروژه های مورد نظر صنایع بالادستی نفت به دانشجویان دوره دکتری واگذار می شود و آن ها می توانند از خدمات جذابی همچون تامین هزینه های پروژه تحقیقاتی و دریافت حقوق در زمان اجرای پروژه دکتری بهره مند شوند.
وی این موضوع را به عنوان بندی مهم در تدوین پایگاه داده علمی منسجم و تخصصی در صنعت نفت دانست که خود به عنوان یکی از چالش های موجود در حوزه فناوری این شرکت مطرح است.
خجسته مهر در ادامه با تاکید بر اینکه در حال حاضر تعداد آزمایشگاه های تخصصی صنعت نفت کمتر از حد انتظار است، گفت: در این خصوص تمهیداتی لحاظ کرده ایم تا تجهیز آزمایشگاه ها بر مبنای نیازهای صنایع بالادستی و شرکت های دانش بنیان صورت بگیرد.
وی همچنین از اهمیت حرکت بخش بالادستی صنعت نفت به سمت اجرای پایلوت های فناورانه سخن گفت و اضافه کرد: این موضوع متاسفانه تاکنون مورد غفلت قرار گرفته است و لازم است تا برای دستیابی به اهداف عالیه صنعت نفت از زاویه دیگری بدان پرداخته شود.
* الزام به نهادینهسازی فناوریهای دانشبنیان در چرخه ذینفعان
معاون وزیر نفت در ادامه با بیان اینکه استفاده از رویکردهای فناورانه در صنعت نفت در قالب سه مرحله قابل بررسی است، گفت: در گام اول، بومی سازی کالاهای پرمصرف صنعت نفت قرار دارد که می تواند در قالب شرکت های پیمانکار مهندسی اجرایی شود.
وی ادامه داد: در مرحله میانی لازم است تا استفاده از فناوری های پیچیده و حرکت به سمت تجاری سازی این فناوری ها مورد توجه قرار گیرد و در بخش نهایی نیز لازم است تا فناوری های دانش بنیان به طور کامل در چرخه ذینفعان پیاده و نهادینه سازی شود.
خجسته مهر همچنین از اهمیت پیوست فناوری در اجرای پروژه های صنعت نفت یاد کرد و گفت: بنابر ابلاغیه ای که در این خصوص ارائه شد، تمامی شرکت ها ملزم به اجرای حداقل بخشی از کار خود در قالب فناوری های روز خواهند بود که خود گام موثری در راستای شکوفایی فناوری در کشور تلقی می شود.
* به دنبال تحول صنعتی در نفت هستیم
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران تاکید کرد: شرکت ملی نفت ایران به دنبال تحقق یک تحول صنعتی است و بر این اساس از توان تمامی شرکت های فناورمحور استفاده خواهد کرد.
خجسته مهر با اشاره به حمایت ویژه از شرکت های فناورمحور، گفت: در این زمینه از تمامی توان قانونی و امکانات موجود خود که در قالب صندوق پژوهش، پارک فناوری و تبصره ۱۸ قانون بودجه تعریف شده است، استفاده خواهیم کرد.
وی تاکید کرد: شرکت ملی نفت ایران دارای امکانات و اختیارات قانونی و توان مالی مناسبی است که می تواند در مسیر ساخت شرکت هایی با رویکرد دانش بنیان مفید واقع شود.
خجسته مهر تاکید کرد: تمامی پیشنهادات مربوط به ارتقای شرکت های فناورانه و استارت آپ ها در کمیته های راهبردی نظیر ستاد پیشرفت فناوری های دانش بنیان مورد بررسی قرار خواهد گرفت و از تمامی توان خود برای حمایت حداکثری از این شرکت ها استفاده خواهیم کرد.
وی اظهار کرد: یکی از الزامات تحقق فناوری در صنعت نفت، ایجاد روحیه ریسک پذیری و انجام پروژه های خطر پذیر در شرکت ملی نفت ایران است.
بر اساس این گزارش، نشست هم اندیشی و دیدار صمیمانه مدیران بیش از ۱۰۰ شرکت دانش بنیان با مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران امروز (چهارشنبه، ۷ اردیبهشت ۱۴۰۱) در مرکز همایش های کوشک برگزار شد.