رئیس فراکسیون امنیت انرژی و منابع معدنی مجلس: اصلاح صنعت خودروسازی یکی از راهکارهای حل ناترازی بنزین است
زینب قیصری رئیس فراکسیون امنیت انرژی مجلس مشکل اصلی ناترازی بنزین در سمت تقاضا دانست و تأکید کرد: برای مهار مصرف باید چارهاندیشی کرد و دولت چهاردهم باید زمینه اصلاح صنعت خودروسازی و رفع انحصار خودروسازان را ایجاد کند که واردات خودروی کارکرده یکی از راهکارهای حل این مسئله است.
به گزارش رویداد نفت به نقل از جامعه خبری تحلیلی الف، زینب قیصری با اشاره به وضع مصرف بنزین در کشور، اظهار کرد: میانگین مصرف بنزین امسال به روزانه ۱۲۵ میلیون لیتر رسید، در حالی که این رقم سال گذشته ۱۱۶ میلیون لیتر در روز بود که رشد ۷.۷۵ درصدی داشته است.
وی افزود: ظرفیت تولید روزانه بنزین در داخل کشور حدود ۱۰۵ میلیون لیتر است و برآورد میشود ناترازی بنزین، امسال به حداقل ۲۰ میلیون لیتر در روز برسد که ارزبری ناشی از آن ۵.۵ میلیارد دلار است.
رئیس فراکسیون امنیت انرژی مجلس تصریح کرد: اگر روند کنونی رشد مصرف بنزین ادامه یابد، ناترازی بنزین تا سال ۱۴۰۷ بیش از ۱۶ میلیارد دلار در سال ارزبری خواهد داشت که از کل ارزآوری صنعت پتروشیمی ایران بیشتر است، یعنی آسیب ناترازی بنزین به اندازه نابودی کل صنعت پتروشیمی ایران بزرگ خواهد شد.
قیصری تأکید کرد: برای حل مسئله ناترازی بنزین در دو بخش عرضه و تقاضا راهکارهایی وجود دارد. در حوزه عرضه، دولت در تأمین مالی ساخت پتروپالایشگاه دچار مشکل است و پیشنهاد میشود از سه مسیر ساخت پالایشگاههای کوچک، تبدیل متانول به بنزین (ساخت واحد MTG) و ارتقای کیفی پالایشگاههای فعلی استفاده کند.
وی بیان کرد: طبق محاسبات، به ازای هر یک میلیارد سرمایهگذاری، حجم تولید بنزین از مسیر احداث پالایشگاه کوچک و واحد MTG حدود ۱۰ برابر بیشتر از ساخت پتروپالایشگاه است. به ازای یک میلیارد دلار سرمایهگذاری، ارتقای پالایشگاههای فعلی نیز میتواند با تبدیل نفت کوره به بنزین، ۲ برابر سناریوی احداث پتروپالایشگاه جدید، بنزین تولید کند. در نتیجه تمرکز دولت باید از احداث پتروپالایشگاه به سه سناریوی اقتصادیتر جلب شود.
رئیس فراکسیون امنیت انرژی مجلس گفت: مشکل اصلی ناترازی بنزین در سمت تقاضاست که باید برای مهار آن چارهاندیشی کرد. معتقدم در این حوزه باید دولت مجموعهای از سیاستهای غیرقیمتی و قیمتی را ذیل یک برنامه جامع اجرایی کند، البته تجربه آبان ۹۸ نشان داد تنها اصلاح قیمت برای عموم مردم، آن هم بهصورت شوکدرمانی نمیتواند منجر به مهار پایدار مصرف بنزین شود، بلکه با افزایش هزینه حملونقل، باعث ایجاد تورم و نارضایتی خواهد شد.
قیصری ادامه داد: تجربه سال ۸۹ نقطه مقابل آبان ۹۸ است که قیمت بنزین سهمیهای ۴ برابر شد، اما هزینه حملونقل خانوار نهتنها افزایش نیافت، بلکه ۳۴ درصد هم کمتر شد. دلیل آن زمینهسازی دولت برای مهار مصرف با اجرای راهکارهای غیرقیمتی مانند توسعه حملونقل عمومی بود.
وی اظهار کرد: دولت چهاردهم باید زمینه اصلاح صنعت خودروسازی و رفع انحصار خودروسازان را ایجاد کند که واردات خودروی کارکرده یکی از راهکارهای حل این مسئله است. هنوز دولت چهاردهم برنامه خود را برای حل ناترازی بنزین به مجلس ارائه نکرده و در حال مطالعات و تدوین برنامه جامع در این حوزه است.
رئیس فراکسیون امنیت انرژی مجلس افزود: طبق برنامه هفتم، دولت موظف است تا پایان برنامه به مقدار ۲۴۸ هزار بشکه در روز معادل نفتخام در بخش حملونقل بهینهسازی مصرف انجام دهد که این رقم از کل ظرفیت بهینهسازی تعریف در برنامه هفتم ۱۹.۳ درصد سهم دارد.
قیصری تصریح کرد: باید تلاش کرد با وفاق بین دولت و مجلس و همراهی مجموعه نظام، راهکارهایی عالمانه و هوشمندانه برای بهبود رفاه مردم و کاهش ناترازی بنزین اجرایی شود، بهگونهای که معیشت گروههای کمدرآمد تقویت شود.