صرفهجویی ۸۰۰ میلیون دلاری در فاز ۱۱ میدان مشترک پارس جنوبی
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس گفت: با تکیه بر توان شرکتهای ایرانی در توسعه فاز ۱۱، صرفه جویی ۸۰۰ میلیون دلاری محقق شد.
به گزارش رویداد نفت، محمدحسین متجلی امروز (سهشنبه، ۱۴ شهریورماه) در نشستی خبری با اشاره به تعهدهای این شرکت در دولت سیزدهم، افزود: قرارداد توسعه فاز دوم لایه نفتی میدان پارس جنوبی یکی از مواردی بود که در نمایشگاه بینالمللی نفت امسال امضا شد.
وی ادامه داد: تعهد دیگر شرکت نفت و گاز پارس، آغاز مطالعات مهندسی فشارافزایی در سکوهای میدان گازی پارس جنوبی است که برای کشور بسیار مهم اکنون بحث داغ رسانهها به شمار میرود.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس با بیان اینکه عملیات توسعه میدان گازی بلال اقدام دیگر این شرکت در دولت سیزدهم بوده است، گفت: با تکمیل حفاری چاه اکتشافی در این مخزن میزان برداشت گاز از آن افزایش خواهد یافت.
متجلی با اشاره به بهره برداری از طرح شیرینسازی میعانات گازی در شهریور سال ۱۴۰۱ بهعنوان یک طرحی ملی و با ارزش افزوده بالا، گفت: تکمیل نیروگاه سیکلترکیبی و اسکله دوم بندر سیراف در یک سال گذشته از دیگر طرحهای افتتاح شده است.
وی با اشاره به اینکه پالایشگاه فاز ۱۴ بهعنوان آخرین پالایشگاه پارس جنوبی در اسفند سال ۱۴۰۱ از سوی رئیسجمهوری افتتاح شد، ادامه داد: در روزهای گذشته سکوی فاز ۱۱ نیز با حضور رئیس جمهور افتتاح شد، همچنین یکی از اقدامهای مهم برای افزایش تولید گاز از میدان مشترک پارس جنوبی احداث خط لوله دریایی جدید فاز ۱۶ است؛ از ابتدای مهرماه امسال ۸ میلیون متر مکعب در روز افزایش تولید از این فاز محقق خواهدشد.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس با بیان اینکه ۷ درصد از ذخایر گاز دنیا در مخرن مشترک پارس جنوبی قرار دارد، افزود: ۵۰ درصد از ذخایر گاز ایران و ۷۰ درصد از گاز تولیدی کشور از سوی شرکت نفت و گاز پارس تولید میشود و پارسال رکورد تولید در این میدان به ۷۰۵ میلیون مترمکعب گاز در روز ثبت رسید که با طرحهایی مانند فاز ۱۶ این عدد افزایش مییابد.
افزایش تولید گاز باید به ثروت و ارزش افزوده بدل شود
متجلی به لزوم بهینهسازی مصرف انرژی تأکید کرد و گفت: دلیلی ندارد افزایش تولید داشته باشیم، اما مدیریت مصرف وجود نداشته باشد؛ هر سال بهدلیل ناترازی گاز این انتقاد مطرح شود که چرا تولید افزایش نمییابد، در حالی که سه وزارتخانه راه و شهرسازی، نیرو و صمت باید با توجه به بازده پایین در صنایع انرژیبر، اقدامامهایی انجام دهند و مصرف مهار شود که این افزایش تولید را باید بهعنوان ثروت و ارزش افزوده داشته باشیم.
وی با بیان اینکه در ۲۰ سال گذشته بحث امضا قرارداد با شرکتهای خارجی دنبال شده است اما بهدلیل شرایط بینالمللی به نتیجه نرسید، ادامه داد: توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی با بیمهری روبهرو شد و با توجه به تصمیمهای وزارت نفت در دولت سیزدهم و با تکیه به توان داخلی به جز مواردی که تجهیزات ویژه مورد نیاز است، اساس کار از سوی متخصصان و سازندگان ایرانی انجام شد.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس تصریح کرد: توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی از سال ۷۹ آغاز و سرانجام در سال ۹۹ شرکت ایرانی پتروپارس وارد این قرارداد شد و اکنون نتیجه اعتماد به شرکتهای داخلی را مشاهده میکنیم.
متجلی ادامه داد: از مهر سال ۱۴۰۰ توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی در دستور کار وزارت نفت دولت سیزدهم قرار گرفت و در آذر سال ۱۴۰۱ دکل حفاری «ولتارگت ۲ » در محل این فاز مستقر شد و در تیرماه ۱۴۰۲ سکوی ۱۲C جابهجا و در محل ۱۱B نصب شد.
وی اظهار کرد: سکو فاز ۱۲C در شرقیترین نقطه مخزن پارس جنوبی قرار داشت، با توجه به افت فشار در این سکو شرکت ملی نفت ایران تصمیم گرفت آن را را جابهجا کند و از مرداد ماه ۱۴۰۲ در تولید زودهنگام ۷.۵ میلیون متر مکعبی گاز از فاز ۱۱ آغاز شد و تا روزهای آینده این میزان تولید به ۱۰ میلیون مترمکعب افزایش مییابد.
پیشرفت مطلوب ۳ بسته کاری سکوی دوم فاز ۱۱ پارس جنوبی
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس افزود: سه بسته کاری دومین سکوی فاز ۱۱ میدان پارس جنوبی (۱۱A) پیشرفت خوبی دارد و با راهاندازی هر دو سکوی این فاز روزانه تا ۵۶ میلیون مترمکعب گاز تولید خواهد شد، هزینه سرمایهگذاری در این فاز در مجموع چهار میلیارد دلار برآورد میشود که با نصب سکوی نخست و تکیه بر توان داخلی ۸۰۰ میلیون دلار صرفه جویی در این فاز حاصل شده است.
متجلی با اشاره به اینکه ارزش محصولات فاز ۱۱ پارس جنوبی ۵ میلیارد دلار خواهد بود، گفت: نگهداشت تولید در این فاز از سوی همکاران واحد عملیات و پشتیبانی انجام میشود تا توان تولید خود در این میدان را در ۷۰۵ میلیون متر مکعب گاز در روز نگه داریم.
وی افزود: توسعه دیگر میدانها همچون کیش، پارسشمالی، فرزاد A و B و میدان مشترک بلال نیز در دستور کار قرار دارد؛ همچنین نگهداشت تولید با حفاری ۳۵ حلقه چاه در موقعیت های مختلف در نظر گرفته شده تا توان تولید را در این میدان حفظ کنیم.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس با اشاره به اینکه انتقال، نصب و راهاندازی همه ۳۷ سکوی میدان گازی پارس جنوبی از سوی شرکتهای داخلی انجام شده است، ادامه داد: با تعریف سه پکیج حفاری در فاز ۱۱ این میدان در سال آینده تولید به ۲۸ میلیون مترمکعب در روز خواهد رسید.بخش عظیمی از گاز تولیدی در این میدان در واحدهای پتروشیمی استفاده و ارزش افزوده بالایی را به دنبال دارد.
متجلی گفت: ساخت و نصب جکت دوم فاز ۱۱ پارس جنوبی تا پایان امسال انجام و حفاری چاههای جدید در سال آینده آغاز خواهد شد، همچنین کار مهندسی سکوی دوم این فاز از سوی شرکت ایزوئیکو در حال انجام بوده و برآورد می شود این سکو تا سه سال آینده در موقعیت خود نصب شود.
پارس جنوبی، بزرگترین تولیدکننده انرژی کشور
سلمان خزایی، معاون عملیات و تولید شرکت نفت و گاز پارس نیز در این نشست با بیان اینکه استمرار تولید گاز از میدان پارس جنوبی به دست متخصصان داخلی در سالهای تحریم میسر شده است، گفت: در مجموع در میدان پارس جنوبی ۶ هزار کیلومتر خط لوله دریایی گاز ترش و سه هزار کیلومتر خط لوله گلایکول وجود دارد.
وی تصریح کرد: هماکنون ۶۴۵ میلیون متر مکعب گاز از میدان پارس جنوبی تولید میشود که این کاهش تولید نسبت به رکورد تولید در زمستان به دلیل توقف سکوها برای تعمیرات اساسی است.
معاون عملیات و تولید شرکت نفت و گاز پارس با اشاره به اینکه بزرگترین شرکت تولید انرژی در کشور هستیم، گفت: روزانه معادل ۴ تا ۴.۵ میلیون بشکه نفت در پارس جنوبی تولید میشود.
خزایی یادآور شد: امسال رکورد تولید در پارس جنوبی با عملیاتی شدن کامل فاز ۱۱، خط لوله فاز ۱۶ و وارد مدار شدن فاز ۱۳ به ۷۳۰ تا ۷۴۰ میلیون مترمکعب افزایش خواهیم داد.