سیگنال های مثبت پکن به بازار نفت/ احتمال افزایش تقاضا قیمت ها را صعودی کرد
احتمال افزایش تقاضا در چین قیمت نفت را صعودی کرده، پدیدار کارشناس انرژی احتمال می دهد که با توجه به سیگنال های مثبت پکن و دهلی قیمت نفت دوباره ۳ رقمی شده و از مرز ۱۰۰ دلار عبور کند.
روند صعودی قیمت طلای سیاه همچنان ادامه دارد. به گزارش رویترز، قیمت هر بشکه نفت برنت دریای شمال امروز با ۱ دلار و ۴۴ سنت معادل ۱.۷۵ درصد افزایش به ۸۳ دلار و ۸۹ سنت رسید. بسیاری از تحلیل گران بر این باورند که دورنمای مثبت نسبت به افزایش تقاضا در چین، قیمت ها را افزایشی کرده است. براساس آخرین برآوردها اشتهای بزرگترین مشتری نفت جهان در سال میلادی جاری بین ۶۰۰ تا ۹۰۰هزار بشکه افزایش مییابد. رضا پدیدار رییس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی تهران در اینباره می گوید: گزارش های منتشر شده نشان می دهد که تقاضا و مصرف در بازارجهانی رو به افزایش است. او با بیان اینکه مقدار مصرف نفت در سال ۲۰۲۲ حدود ۹۸.۶ میلیون بشکه در روز بوده است، افزود: بر اساس پیش بینی های صورت گرفته مقدار مصرف در امسال به ۱۰۲ میلیون بشکه در روز افزایش خواهد یافت که یک رکورد بی نظیر محسوب می شود. این افزایش تقاضا در شرایطی است که ظرفیت چندانی برای عرضه بیشتر وجود ندارد.
صعود قیمت نفت به ۱۰۰ دلار
قیمت هر بشکه نفت برنت دریای شمال امروز با ۱ دلار و ۴۴ سنت معادل ۱.۷۵ درصد افزایش به ۸۳ دلار و ۸۹ سنت رسید. نفت وست تگزاس اینترمدیت آمریکا هم با ۴۱ سنت معادل ۰.۵۳ درصد افزایش ۷۷ دلار و ۴۶ سنت معامله میشود. پدیدار کارشناس انرژی با اشاربه وضعیت قیمت ها در بازار می گوید: شواهد موجود حاکی از این است که ممکن است قیمت نفت در بازار جهانی بار دیگر مرز ۱۰۰ را بشکند.
با توجه به پیش بینی ها در مورد افزایش تقاضای کشورهای چین و هند به عنوان دومین و سومین بازار بزرگ نفت، احتمال می رود که در سال آینده تقاضا از عرضه سبقت بگیرد و همین مساله قیمت ها را در بازار نفت را به بالای ۱۰۰ دلار برساند
او گریزی هم به مقدار مصرف نفت کشورها زد و گفت: هم اکنون آمریکا با مصرف ۲۰ میلیون بشکه در روز بزرگترین مصرف کننده و چین با مصرف ۱۵.۲ میلیون بشکه دومین مصرف کننده بزرگ نفت جهان است. اما هند هم با مصرف ۵.۴ میلیون بشکه در جایگاه سوم این رده بندی قرار دارد.
رییس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی تهران همچنین ادامه داد: با توجه به پیش بینی ها در مورد افزایش تقاضای کشورهای چین و هند به عنوان دومین و سومین بازار بزرگ نفت، احتمال می رود که در سال آینده تقاضا از عرضه سبقت بگیرد و همین مساله قیمت ها را در بازار نفت صعودی کند.
اما تحلیل گران بازار جهانی نفت هم به نوعی افزایش قیمت نفت را بسیار محتمل می دانند. مدیرعامل گروه ویتول اعلام کرد قیمت نفت در ۲۰۲۳ بهخاطر بالا رفتن تقاضای جهانی و کمبود عرضه به ۹۰ تا ۱۰۰ دلار در هر بشکه میرسد. هاردی عقیده دارد تقاضای جهانی برای نفت ۲.۲ میلیون بشکه در روز در سال جاری میلادی نسبتبه ۲۰۲۲ افزایش خواهد یافت و به یک رکورد جدید میرسد و دلیل اصلی آن افزایش تقاضا برای گازوئیل، نفتا و الپیجی خواهد بود. از طرفی بانک گلدمن ساکس هم انتظار دارد قیمت نفت در سال جاری میلادی به ۱۰۰ دلار در هر بشکه برسد.
اقتصاد جهانی وارد رکود می شود؟
با وجود امیدواری های برای افزایش تقاضای نفت در سال جدید میلادی اما نگرانی هایی هم در این بازار وجود دارد. نگرانی هایی که تحلیل دقیق بازار نفت را سخت کرده است. بسیاری از کارشناسان بر این باورند که رسیدن قیمت نفت به بالای ۱۰۰ دلار می تواند اقتصاد جهانی را وارد رکود بی سابقه ای کند. پدیدار در اینباره می گوید: رشد قیمت نفت در مقابل سایر پارامترهای اقتصادی ضریب فزاینده کمتری دارد. بسیاری این ضریب را کمتر از ۵ درصد عنوان می کنند. به همین دلیل اینکه اقتصاد جهانی به دلیل رشد قیمت نفت وارد رکود شود خیلی ضعیف است.
اما وضعیت ژئوپلتیک اروپا و همچنین تنش ها اوکراین و روسیه و البته میزان تقاضای گاز در زمستان سال ۲۰۲۳ از دیگر عواملی است که می تواند سمت و سوی بازار جهانی نفت را تغییر دهد. به همین دلیل تولیدکنندگان بزرگ نفتی کشور کمی با احتیاط نسبت به افزایش تولید نفت اقدام می کنند. به عنوان مثال ائتلاف اوپک پلاس که حدود ۴۰ درصد از تولید نفت دنیا را در اختیار دارد، هدف تولید نفت خود را بهدنبال سقوط تقاضا طی بحران کرونا پایین آورد. این گروه تولید خود را از سال گذشته و بهدنبال افزایش تقاضا بهتدریج بالا برد، اما هنوز نتوانسته به هدف تولید ماهانه خود برسد. آخرین گزارش منتشر شده نشان می دهد که تولید نفت خام اوپک در فوریه به ۲۸.۹۷ میلیون بشکه در روز رسیده که هنوز ۷۰۰ هزار بشکه کمتر از اوج تولید آن در ماه سپتامبر است.
رفتار محتاطانه بازیگران نفتی
جدای از این انتظارات افزایش نرخ بهره از سوی فدرالرزرو آمریکا باعث شده بازیگران بازار با احتیاط بیشتری قدم بردارند که در کنار افزایش ذخایر استراتژیک عملا افسار قیمتها مهار شد، با اینوجود همچنان سیگنالهای مثبت از چین در کنار کاهش ۵۰۰ هزار بشکهای در روز تولید نفت روسیه و برنامههای کاهش تولید اوپک، تبدیل به سوخت صعود بهای نفت شدهاند.
به گزارش سایت اینوستینگ، کریگ ارلام، تحلیلگر پلتفرم معاملات آنلاین OANDA معتقد است روند بازار نفت کاهشی است «زیرا ما همچنان شاهد شرایط نابسامان معاملات هستیم. هفتههای زیادی است که شاهد تثبیت قیمتهای نفت بودهایم، اما با سرعت کمی در حال وقوع است. هر نشانهای مبنی اینکه چین برای بازگشایی اقتصادی با مشکلاتی مواجه است میتواند یک ریسک منفی باشد.»
تقاضا در سال آینده چقدر بیشتر می شود؟
برخی از تحلیلگران پیشبینی کردند عرضه در سال ۲۰۲۳ بین ۱.۲ تا ۱.۵ میلیون بشکه در روز افزایش یابد. در این میان بیشترین افزایش تقاضا مربوط به پکن خواهد بود. پدیدار در اینباره می گوید: چین در سال ۲۰۲۳ رکورد تازهای در واردات نفت ثبت خواهد کرد چراکه این کشور تلاش میکند اقتصاد خود را از سه سال کاهش رشد اقتصادی ناشی از ویروسکرونا نجات دهد. در ۶ ماه گذشته با سیاستهای ضدتورمی بانک مرکزی، ترس رکود در زمین بازی اقتصاد آمریکا و اروپا چیره شد که در کنار کاهش فعالیت اقتصادی چین عملا بر کفه تقاضا تاثیر مستقیم گذاشت.
عرضه در سال ۲۰۲۳ بین ۱.۲ تا ۱.۵ میلیون بشکه در روز افزایش یابد. در این میان بیشترین افزایش تقاضا مربوط به پکن خواهد بود. براساس آخرین برآوردها اشتهای بزرگترین مشتری نفت جهان در سال میلادی جاری بین ۶۰۰ تا ۹۰۰هزار بشکه افزایش مییابد
براساس آخرین برآوردها اشتهای بزرگترین مشتری نفت جهان در سال میلادی جاری بین ۶۰۰ تا ۹۰۰هزار بشکه افزایش مییابد. چین بخش قابلتوجهی از تقاضای نفت جهان را تشکیل میدهد؛ بهگونهای که به گزارش آژانس بینالمللی انرژی نزدیک به نیمی از رشد تقاضای نفت در سال ۲۰۲۳ «بهوسیله چین بلعیده خواهد شد.» به گزارش این آژانس تقاضای چین با افزایش ۹۰۰ هزار بشکهای به ۱۵.۹ میلیون بشکه در روز خواهد رسید.