یک نشت نفت واحد که میتواند عرضه انرژی جهانی را مختل سازد
یک ناحیه دریایی به اندازه سه برابر شهر لندن در خلیج فارس بالاترین خطر نشت نفتی را دارد که میتواند پیامدهای ویران کننده منطقهای و جهانی داشته باشد.
به گزارش پایگاه خبری «یورکالرت»، در طول سال گذشته بازار انرژی جهان بسیار بیثبات بوده است. زمستان گرمتر از میانگین در اروپا از بروز بحران گاز در این سال جلوگیری کرد، اما پیش بینی برای زمستان بعدی نامشخص است.
بیش از ۲۰ درصد از صادرات گاز طبیعی مایع شده جهان از مبداء یک بندر واحد در کشور قطر صادر میشود. یک مقاله جدید در نشریه «پایداری طبیعت» (Nature Sustainability ) توسط یک تیم تحقیقاتی از دانشگاه «لوویان» ، دانشگاه جنوب کالیفرنیا و موسسه تحقیقات محیط زیست و انرژی قطر، ناحیهای در خلیج فارس را مشخص کردهاند که به گفته آنها «منطقه با آسیبپذیری بالا» است و ایجاد یک نشتی یا لکه آلودگی نفتی (oil spill) در آنجا میتواند به تعطیلی تاسیسات صادرات گاز طبیعی مایع برای مدت چندین روز منجر شود. با وجود یک لکه نفتی، تانکرها قادر به حرکت از میان لایههای ضخیم آلودگی نفتی نخواهند بود. مضاف بر اینکه تاسیسات شیرینسازی آب که بر وارد کردن آب از دریا متکی هستند، قادر به عملیات بصورت عادی نخواهند بود.
به گفته محققان ، بروز چنین وقفهای میتواند به اختلال قابل ملاحظهای در عرضه جهانی گاز و نیز کمبود بیسابقه آب برای ساکنان قطر بینجامد.
محققان تاکید میکنند که آگاهی از چنین آسیبپذیری امری الزامی است. انتظار میرود ظرفیت صادراتی کشور قطر در مدت پنج سال آینده به میزان ۶۴ درصد افزایش یابد. از این رو این بندر کلیدی همچنان یکی از گلوگاه های حیاتی برای زنجیره تامین جهانی انرژی خواهد بود. این محققان همچنین خاطرنشان میکنند که شمار رو به افزایش حوادث نفتکشها در خلیج فارس موجب افزایش نگرانیها است.
این مقاله تحقیقی از یک مدل سازی پیشرفته برای مرتبط کردن دادههای حمل و نقل دریایی، چرخشهای اتمسفری، جریانهای اقیانوسی، امواج و دادههای نقشه توپوگرافیک بستر دریا در یک برهه زمانی پنج ساله استفاده کرد تا از این طریق نواحی مشخص بیرون از سواحل قطر آسیب پذیر در برابر لکههای نفتی را مکانیابی و مشخص کرده و همچنین وقفههای بالقوه در عرضه جهانی گاز طبیعی مایع شده را ارزیابی کند.
این مطالعه حاکی است که خطر اصلی نشت نفت در این منطقه از ناحیه تانکرها (نفتکش های ) عبوری از این منطقه است و نه سکوهای نفتی متعدد در بخش شمالی شبه جزیره قطر. این مطالعه توصیه به افزایش نظارتهای از راه دور با استفاده از تصاویر ماهوارهای و هوایی به منظور پرهیز از پیامدهای منفی منطقهای و جهانی کرده است.
اسام هگی، یکی از نویسندگان مرکز تحقیقات آب و اقلیم خشک USC، می گوید آسیب پذیری غرب آسیا در برابر مخاطرات زیست محیطی و اقلیمی تا حد زیادی دست کم گرفته شده است. مهار جهانی نشتهای نفتی بزرگ همیشه چالش برانگیز بوده است، اما در آبهای کمعمق خلیجفارس که برای هر گونه مداخلهای باید جریانهای پیچیده آب، محیط عملیاتی سخت و وجود اکوسیستمهای بسیار حساس را مدنظر قرار دهد، سختتر است؛ جایی که سه میلیون انسان برای تامین آب آشامیدنی خود به این زیست بوم متکی هستند.
وی افزود: امیدوارم منابع جدی برای رفع این آسیبپذیری به کار گرفته شود.
امانوئل هانرت از دانشگاه لوون بلژیک و یکی از نویسندگان این مقاله گفت: آسیبپذیری نشت نفت در خلیج فارس میتواند هم بحران انرژی جهانی و هم بحران آب را در کشورهای خلیج فارس تشدید کند.
وی افزود: تامین آب و انرژی عمیقاً در هم تنیده شده اند و با یک نشت نفت بزرگ در معرض خطر اختلال هستند. ما مناطق دریایی را در خلیج فارس شناسایی کردیم که نشت نفت بیشترین خطر را برای تأسیسات صادرات گاز طبیعی مایع و نمک زدایی آب ایجاد خواهد کرد. تمرکز رصد ماهوارهای باید شناسایی هر چه زودتر نشت نفتی باشد تا آثار آن را بتوان محدود کرد.