توافق جدید اروپا برای قطع وابستگی به منابع انرژی روسیه
این توافق شامل کابلی است که زیر دریای سیاه جریان دارد و جمهوری آذربایجان را از طریق گرجستان و رومانی به مجارستان متصل میکند.
این توافق در حالی حاصل شده است که مجارستان درجستجوی منابع مضاعف برای سوختهای فسیلی است تا وابستگی اش به نفت و گاز روسیه را کاهش دهد.
جمهوری آذربایجان قصد دارد برق را از طریق مزارع بادی فراساحلی از راه گرجستان به اروپا و سپس به رومانی و مجارستان صادر کند.
دفتر «کلاوس یوهانیس» رئیس جمهوری رومانی روز جمعه با صدور بیانیهای اعلام کرد که این توافق بین چهار کشور یاد شده، چارچوب مالی و فنی را برای پروژه کابل برق زیردریا فراهم میکند.
در این بیانیه آمده است که هدف از انجام این پروژه، تنوع بخشیدن به منابع انرژی و افزایش امنیت انرژی منطقهای است.
روز جمعه نیز تولیدکننده گاز طبیعی رومانی موسوم به «رومگز» اعلام کرد که قراردادی با شرکت نفت دولتی جمهوری آذربایجان موسوم به «سوکار» برای دریافت گاز طبیعی از طریق کریدور گاز جنوبی منعقد کرده است که تحویل آن از اول ژانویه آغاز میشود.
در همین حال، «پیتر سیجارتو» وزیر امور خارجه مجارستان چندی پیش گفت که جمهوری آذربایجان به زودی مقادیر زیادی برق سبز را با نیروگاههای بادی فراساحلی تولید میکند و مجارستان با امضای پروژهای برای انتقال این انرژی به اروپا، این الزام را برآورده میکند.
سیجارتو یادآور شد که این پروژه احتمالا طی سه یا چهار سال تکمیل میشود و گامی مهمی به سوی تنوع بخشیدن به منابع انرژی و تحقق اهداف کربن خنثی است.
وزیر امور خارجه مجارستان همچنین هفته گذشته با مقامهای قطر و عمان برای بررسی واردات احتمالی نفت و گاز طبیعی به مجارستان از این دو کشور خاورمیانهای دیدار کرد که نشانه دیگری از برداشت گامهای مجارستان در جهت کاهش واردات نفت و گاز طبیعی از روسیه است. در حال حاضر ۸۵ درصد گاز طبیعی و بیش از ۶۰ درصد از نفت مجارستان از روسیه تامین میشود.