تقاضای جهانی نفت در سال ۲۰۲۳ رشدی مطلوب خواهد داشت
اوپک پیشبینی کرد که کاهش محدودیتهای سختگیرانه چین برای مهار کرونا تقاضای نفت در سال ۲۰۲۳ میلادی با رشدی قابل توجه روبهرو خواهد بود.
به گزارش خبرگزاری رویترز از لندن، سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) روز سهشنبه اعلام کرد که در پی بهبود شرایط اقتصادی ناشی از کوتاه آمدن چین از سیاست به صفر رساندن کرونا که سبب شده بود امسال برای نخستین بار طی سالهای اخیر رشد مصرف نفت این کشور را کند کرده بود، انتظار میرود در سال ۲۰۲۳ میلادی شاهد رشد قابلملاحظه تقاضای جهانی نفت باشیم.
سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در تازهترین گزارش ماهانه خود اعلام کرد که تقاضای جهانی نفت خام در سال ۲۰۲۳ میلادی روزانه ۲ میلیون و ۲۵۰ هزار بشکه تا حدود ۲.۳ درصد افزایش خواهد یافت، این برآورد نسبت به پیشبینی ماه نوامبر پس از چند دوره کاهش تثبیت شد.
در گزارش دبیرخانه اوپک آمده است: اگرچه نااطمینانی در بخشهای اقتصادی جهانی بالاست و ریسکهای رشد در اقتصادهای کلیدی همچنان به سمت کاهش متمایل هستند، اما عوامل افزایشی که احتمال میرود چالشهای کنونی و آینده را متعادل کنند، پدیدار شدهاند.
در بخشی جداگانه از گزارش دبیرخانه اوپک آمده است: حل مناقشه ژئوپلیتیکی در اروپای شرقی و کاهش محدودیتهای کرونایی در چین میتواند ظرفیتی مثبت ایجاد کند.
اوپک اعلام کرد که تقاضای چین که تحت تأثیر اقدامهایش برای مهار کرونا قرار گرفته است، در سال ۲۰۲۲ میلادی بهطور میانگین روزانه ۱۴ میلیون و ۷۹۰ هزار بشکه خواهد بود که ۱۸۰ هزار بشکه در روز کمتر از سال ۲۰۲۱ است.
ارقام مربوط به تقاضای چین در بولتن آماری سالانه اوپک حکایت از افزایش در دوره ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱ دارد.
مؤسسه انرژی اسپکتس در برآوردهای خود کاهش سالانه تقاضای چین برای بنزین، گازوئیل و سوخت جت نخستین کاهش از سال ۲۰۰۲ را گزارش کرده است.
در این گزارش، اوپک پیشبینی نرخ رشد اقتصادی سال ۲۰۲۲ خود را به ۲.۸ درصد رساند و پیشبینی درباره نرخ رشد اقتصادی در سال ۲۰۲۳ را روی رقم ۲.۵ درصد ثابت نگه داشت.
افزون بر کاهش محدودیتهای کرونایی چین، در این گزارش به عوامل افزایشی دیگری از جمله ضعف قیمت کالا اشاره شده است.
اوپک در گزارش خود اعلام کرد: ظرفیت افزایشی ممکن است ناشی از مدیریت موفقیتآمیز نرخ بهره در ایالات متحده آمریکا ازسوی بانک مرکزی و کاهش مداوم قیمت کالاها و حل تنشها در شرق اروپا باشد.
قیمت نفت که در ماه مارس پس از آغاز تنشهای روسیه و اوکراین به بالاترین سطح تاریخ یعنی ۱۴۷ دلار برای هر بشکه نزدیک شد، اکنون بخش عمده افزایش خود را که در سال ۲۰۲۲ به دست آورده بود، از دست داده است.
قیمت نفت خام روز چهارشنبه حدود ۸۰ دلار برای هر بشکه معامله شد.
گزارش اوپک همچنین نشان داد که تولید این سازمان در ماه نوامبر پس از وعده کاهش شدید تولید اوپکپلاس برای حمایت از بازار در بحبوحه بدتر شدن چشمانداز اقتصادی و تضعیف قیمتها، کاهش یافت.
در پی کاهش قیمتها ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش موسوم به اوپکپلاس در نشست ماه اکتبر خود تصمیم گرفت عرضه را از ماه نوامبر تا سال پایان سال ۲۰۲۳ میلادی روزانه ۲ میلیون بشکه کاهش دهد که بزرگترین کاهش از روزهای اولیه شیوع ویروس کرونا در سال ۲۰۲۰ میلادی به شمار میآید و سهم اوپک از این رقم یک میلیون و ۲۷۰ هزار بشکه در روز است.
در این گزارش، اوپک بر اساس منابع ثانویه اعلام کرد که تولید اعضای این سازمان در ماه نوامبر با ۷۴۴ هزار بشکه کاهش نسبت به اکتبر به ۲۸ میلیون و ۸۳۰ هزار بشکه در روز رسید که در رأس آنها عربستان و دیگر تولیدکنندگان بزرگ مانند عراق قرار داشتند.
بر اساس محاسبات رویترز با استفاده از ارقام اوپک، ۱۰ عضو اوپک که در توافق اوپکپلاس حضور دارند، ۱۷۴ درصد به برنامه کاهش عرضه متعهد بودهاند زیرا برخی اعضا بهویژه نیجریه و آنگولا بهدلیل کمبود ظرفیت تولید، از اهداف خود بسیار دور هستند؛ این رقم پایبندی از عدد ۱۶۳ درصد برآورد شده ازسوی رویترز بالاتر است.