برنامه‌ریزی برای حفر ۳۵ حلقه چاه جدید در میدان گازی پارس جنوبی

در راستای افزایش بهره‌وری و نگهداشت تولید گاز، حفاری ۳۵ حلقه چاه درون‌میدانی در میدان مشترک پارس جنوبی به زودی آغاز می‌شود. 

جانشین رئیس واحد مهندسی بهره‌برداری و عملیات مخازن شرکت نفت و گاز پارس امروز (پنج‌شنبه، ۱۹ آبان‌ماه) در آخرین روز از نخستین کنفرانس ملی افزایش بهره‌دهی چاه‌های نفت و گاز که در مرکز همایش‌های تخصصی شرکت ملی نفت ایران (باشگاه کوشک) برگزار شد، به تشریح فعالیت‌های این شرکت پرداخت و گفت: شرکت نفت و گاز پارس با تمرکز بر نگهداشت تولید از ابرمیدان گازی پارس جنوبی، توسعه میادین گازی دیگری از جمله میدان گازی کیش، پارس شمالی، بلال، گلشن و فردوسی، فرزاد A و B و همچنین لایه‌های نفتی پارس جنوبی را بر عهده دارد.

بهره‌برداری از فاز نخست توسعه میدان گازی کیش در سال آینده

شبیر نبوی به توسعه میدان گازی کیش اشاره کرد و گفت: این میدان با ذخیره درجای حداقلی ۵۶ تریلیون فوت مکعب گاز در بخش تحت‌الارضی جزیره کیش و در آب‌های خلیج فارس واقع شده که از جمله میدان‌های گازی بزرگ محسوب می‌شود.

وی با بیان اینکه توسعه این میدان از سال ۸۷ آغاز شده و در سه فاز ادامه می‌یابد، اظهار کرد: بر اساس برنامه‌ریزی‌های انجام‌شده فاز نخست توسعه این میدان با ۱۴ حلقه چاه به ظرفیت تولید روزانه ۲۸٫۳ میلیون مترمکعب گاز در سال آینده به اتمام خواهد رسید و تولید اولیه از میدان محقق می‌شود.

انجام مطالعات مهندسی در میدان پارس شمالی

جانشین رئیس واحد مهندسی بهره‌برداری و عملیات مخازن شرکت نفت و گاز پارس همچنین از انجام مطالعات مهندسی در میدان گازی پارس شمالی خبر داد و گفت: این میدان با ذخیره ۵۵ تریلیون فوت مکعب در خلیج فارس در و در جنوب استان بوشهر واقع شده است.

نبوی درباره آخرین اقدامات انجام شده در توسعه میدان گازی بلال گفت: در حال حاضر یک چاه توصیفی در موقعیت دریایی این میدان در حال حفاری است و مقرر است با حفاری ۸ حلقه چاه در آینده (با احتساب چاه حفرشده فعلی)، تولید گاز از این میدان ۱۴٫۱ میلیون مترمکعب در روز برسد.

وی توسعه لایه‌های نفتی پارس جنوبی را نیز از جمله اولویت‌های اصلی شرکت ملی نفت ایران برشمرد و گفت: مخزن نفتی پارس جنوبی در سمت قطری از گستردگی به مراتب بیشتری برخوردار است، با این حال در بخش ایرانی قرارداد توسعه لایه‌های نفتی در قالب آی.پی.سی امضا شده و در حال پیگیری است.

برداشت تجمعی ۷۵٫۵ تریلیون فوت مکعب گاز از پارس جنوبی

جانشین رئیس واحد مهندسی بهره‌برداری و عملیات مخازن شرکت نفت و گاز پارس مأموریت اصلی این شرکت را توسعه و تولید از ابرمیدان گازی مشترک پارس جنوبی عنوان کرد و گفت: میزان گاز درجای این میدان در سمت ایران، ۴۱۰ تریلیون فوت مکعب برآورد شده که با گذشت ۲۰ سال از ابتدای تولید گاز از این میدان تا به امروز، ۷۵٫۵ تریلیون فوت مکعب گاز برداشت شده است.

به گفته شبیر نبوی، فشار اولیه مخزن گازی پارس جنوبی در لایه‌های کنگان و دالان که در عمق ۳هزارمتری تحت‌الارض خلیج فارس قرار دارد، در طول ۲۰ سال بهره‌برداری از این میدان از حدود ۵۲۰۰ PSI به ۳۵۰۰ PSI کاهش پیدا کرده است.

حفاری و تکمیل ۳۴۱ حلقه چاه گازی در میدان پارس جنوبی

وی شمار چاه‌های حفاری و تکمیل شده در این میدان را از مجموع ۳۸ سکوی در حال بهره‌برداری ۳۴۱ حلقه اعلام کرد که در حال حاضر ۳۰۸ حلقه چاه فعال هستند.

این مقام مسئول در شرکت نفت و گاز پارس ظرفیت تولید روزانه گاز از این میدان را حدود ۷۰۰ میلیون مترمکعب گاز عنوان کرد و گفت: با بهره‌برداری از فاز ۱۱ پارس جنوبی ظرفیت برداشت روزانه گاز از این میدان به ۷۳۰ میلیون مترمکعب در روز افزایش می‌یابد.

نبوی مهم‌ترین روش حفظ و نگهداشت تولید گاز از میدان پارس جنوبی را نصب کمپرسورهای فشارافزا عنوان کرد و گفت: شرکت ملی نفت ایران با اولویت‌بخشی به این مسأله در نظر دارد تا در سال‌های آینده با نصب کمپرسورهای تقویت فشار و بهره‌برداری از دیگر منابع گازی از افت تولید گاز مورد نیاز کشور جلوگیری کند.

وی همچنین از اخذ مجوز و برنامه‌ریزی برای حفر ۳۵ حلقه چاه درون‌میدانی در سکوهای گازی موجود در راستای افزایش بهره‌وری میدان گازی پارس جنوبی خبر داد و گفت: به زودی عملیات اجرایی این پروژه آغاز می‌شود که دو تا سه سال به طول می‌انجامد.

جانشین رئیس واحد مهندسی بهره‌برداری و عملیات مخازن شرکت نفت و گاز پارس، اسیدکاری گسترده و مشبک‌کاری اضافی در چاه‌ها را یکی دیگر از اقدامات موثر در افزایش بهره‌وری تولید گاز به صورت چاه‌محور عنوان کرد و گفت: این اقدامات که از سال‌های گذشته آغاز شده و تا به امروز در حال انجام است، بهره‌وری از چاه‌ها را به میزان قابل توجهی افزایش می‌دهد.

https://roydadnaft.ir/18188کپی شد!