کیفیت آبهای زیرزمینی منطقه ویژه پارس پایش میشود
بیست و ششمین نشست مدیریت محیط زیست منطقه ویژه پارس به میزبانی اداره محیط زیست سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس و با حضور روسا و کارشناسان محیط زیست شرکتهای مستقر در این منطقه برگزار شد.
این نشست با حضور نماینده اداره کل HSE وزارت نفت، نماینده HSE شرکت ملی نفت ایران، نماینده HSE شرکت ملی گاز ایران، رئیس اداره زیست محیطی آب، خاک و پسماند اداره کل حفاظت محیط زیست استان بوشهر و ریاست اداره حفاظت محیط زیست شهرستان عسلویه ، سه شنبه چهارم مردادماه در سالن مدیریت بحران سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس برگزار گردید.
در این جلسه پروژه طراحی و اجرای شبکه پایش کیفیت آب زیرزمینی در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس جهت جلوگیری از آلودگی آبخوانها و با هدف دستیابی به اطلاعات دقیقی از وضعیت کلی آب منطقه و حفاظت از منابع ارزشمند آب زیرزمینی، شناسایی منابع آلودگی موجود در منطقه و تشخیص بهنگام آلودگی در مناطق پر خطر، جلوگیری از گسترش آلودگی احتمالی به منابع آب زیرزمینی و پیش بینی و کنترل حرکت آلودگی و همچنین شناخت ویژگیهای آبخوان و اتخاذ استراتژی مناسب پاکسازی در صورت بروز آلودگی بررسی شد.
هدف از اجرای این پروژه ایجاد شبکه جامع پایش خاک و آب زیرزمینی در منطقه عسلویه شامل دو منطقه عملیاتی پارس ۱ و پارس ۲ با هدف کنترل کیفیت آب زیرزمینی و پیشگیری از آلودگی آن است.
با اجرای فاز اول این پروژه، استراتژی پایش تدوین شده و مشخصات زمین شناختی و هیدرولیکی آبخوان عسلویه شناسایی خواهد شد و سپس ساختار مناسب چاه های پایش بر اساس مشخصات آبخوان به دقت انتخاب شده و موقعیت آنها بهینهسازی خواهد شد و در پایان دستورالعمل نمونهبرداری و آنالیز نمونهها تدوین می شود.
گفتنی است حفاری و ایجاد بخش عمده چاه های شبکه پایش آب زیرزمینی بر اساس دستورالعمل های بدست آمده، در فاز بعدی اجرا خواهد شد.
شایان ذکر است فاز نخست این پروژه توسط پژوهشگاه صنعت نفت و تحت مدیریت HSE ارشد منطقه در حال انجام است و تاکنون ۵۰ درصد پیشرفت عملیاتی داشته است.
همچنین نقشههای زمین شناسی منطقه و اطلاعات کلی سفره آب زیرزمینی تهیه و مخاطرات و منابع بالقوه آلاینده آب زیرزمینی برای تمامی شرکتهای مستقر در منطقه، شناسایی و نقشه نقاط پر خطر تهیه شده است که بر اساس اطلاعات بدست آمده موقعیت بیش از ۱۵ چاه گمانه اکتشافی مشخص شده است و هماهنگیهای لازم جهت حفاری آنها در حال انجام است.
ساختار اختصاصی چاه های پایش نیز بر اساس استانداردهای روز دنیا طراحی شده و تجهیزات مورد نیاز برای ساختار چاه تهیه شده است. شایان ذکر است که در این پروژه برای نخستین بار در کشور از اسکرین های فولاد ضد زنگ طرح جانسون برای ساختار چاههای گمانه آب استفاده خواهد شد.
در بخش دوم بیست و ششمین نشست مدیریت محیط زیست منطقه ویژه پارس به چالش های صنایع در خصوص اجرای قانون مدیریت خاک از منظر حقوقی، فنی و اجرایی پرداخته شد و حاضرین در نشست با اشاره به چالش های حقوقی موجود در قانون خاک و روند فرسایشی اداری بین دستگاهها، شرکتها و سازمان محیط زیست خواستار رفع موانع موجود و تسهیلگری در راستای اصلاح قانون و دستورالعمل های موجود در این زمینه شدند.
در پایان مقرر گردید شرکتهای مستقر در منطقه قانون حفاظت خاک و جدول راهنمای جدید که توسط سازمان محیط زیست تدوین گشته را با حضور کارشناسان حقوقی و فنی، بررسی و انتقادات، پیشنهادات و راهکارهای خود را ارائه دهند و روابط تعاملی سازنده ای در حوزه کارشناسی و حقوقی بین اداره کل محیط زیست استان بوشهر و شرکتهای مستقر در منطقه برقرار گردد تا از ظرفیت و پتانسیل بدنه کارشناسی و حقوقی صنعت نفت در راستای برون رفت از وضعیت موجود به شکل بهینه بهرگیری شود.