ورود سریع نفت ایران به بازار/ ایران ۲۰۰ میلیون بشکه نفت ذخیرهشده دارد
رویترز به نقل از ۴ منبع تجاری و صنعتی مدعی شد، در صورت حصول توافقی میان ایران و آمریکا بر سر برنامه هستهای این کشور، ایران میتواند به سرعت میلیونها بشکه نفت که بر روی آب ذخیره سازی کرده است را صادر کند.
آنها گفتند، ایران نفتش را به مکانهایی انتقال داده و برای از سرگیری احتمالی صادرات نفت شده است.
به نوشته این گزارش، آمریکا و ایران در نیمه ماه ژوئن، ششمین دور مذاکرات غیرمستقیم شان بر سر احیای توافق هستهای ۲۰۱۵ را که دونالد ترامپ، رئیس جمهور پیشین آمریکا در سال ۲۰۱۸ از آن خارج شد، آغاز کردند. ترامپ، تحریم ها علیه بخش انرژی را دوباره از سر گرفت و بسیاری از پالایشگاهها در کشورهای دیگر از خرید نفت ایران سرباز زدند و تهران مجبور به کاهش تولید خود شد.
چهارمین ذخایر بزرگ نفتی جهان در اختیار ایران است و به شدت به درآمدهای نفتی وابسته است. به گفته مقامات نفتی ایران، اگر و زمانی که دولت ایران و آمریکا به توافقی برسند که به رفع تحریمها منجر شود، تهران در نظر دارد تا میزان تولید نفت خود را به ۳٫۸ میلیون بشکه در روز برساند که در حال حاضر روزانه ۲٫۱ میلیون بشکه است.
در این صورت، میزان تولید ایران به سطح پیش از تحریم ها باز میگردد، اما به علت سرمایهگذاری پایین در سالهای گذشته در میادین نفتی و کاهش شدید تولید، این امر زمان بر خواهد بود.
* ایران ۲۰۰ میلیون ذخایر نفت ساحلی و فراساحلیدارد
بنا بر اعلام شرکتهای مشورتی و رصد انرژی، درحالی که ایران بر روی افزایش تولید خود کار میکند، انتظار میرود، به عنوان یک اقدام موقتی، شرکت ملی نفت این کشور، از ذخایر ساحلی و فراساحلیاش که تا ۲۰۰ میلیون بشکه نفت در خود ذخیره دارد، صادرات انجام دهد.
این اقدام به ایران اجازه میدهد تا برای بیش از ۶ ماه، یک میلیون بشکه در روز (یا یک درصد عرضه نفت در جهان) بیشتر از قبل نفت صادر کند.
درحالی که ایران بر روی افزایش تولید خود کار می کند، انتظار می رود، به عنوان یک اقدام موقتی، شرکت ملی نفت این کشور، از ذخایر ساحلی و فراساحلی اش که تا ۲۰۰ میلیون بشکه نفت در خود ذخیره دارد، صادرات انجام دهد.
ایمان ناصری، مدیرعامل بخش خاورمیانه موسسه مشورتی FGE گفت: «ایران از ذخایر نفت حدود ۶۰ میلیون بشکهای خود استفاده خواهد کرد که ۳۰ تا ۳۵ میلیون بشکه از این ذخایر در دو سال گذشته ذخیره سازی شدهاند.»
* تحلیل ها همچنان از کاهش نیافتن قیمت نفت خبر می دهند
افزایش یک میلیون بشکه در روز بر میزان صادرات نفت ایران، فشار کاهشی بر قیمت نفت در جهان وارد خواهد کرد اما بانک سرمایه گذاری گلدمن ساکس ماه گذشته اعلام کرد بازار جهانی نفت قادر است که عرضه اضافی نفت را نسبتا سریع جذب کند.
با توجه به بهبود فعالیتهای اقتصادی در جهان، تقاضا برای سوخت در حال افزایش است و تولیدکنندگان اوپک و هم پیمانانشان در مورد افزایش عرضه به بازار برای جلوگیری از ایجاد شوک ناشی از بازگشت نفت ایران محتاط هستند.
فلورین تالر، مدیر ارشد اجرایی و موسس موسسه مشورتی OilX گفت: «از منظر کلان، بازگشت نفت ایران به بازار، تازمانی که تقاضا در اروپا و آمریکا در حال بهبود است، برنامه اوپک پلاس برای افزایش تدریجی تولیدشان را از ریل خارج نمیکند.»
* آماده سازی برای شروع مجدد صادرات
بر اساس آمارهای شرکت کپلر، ایران در ماه های اخیر، حجم نفت ذخیره سازی در نفتکش ها را افزایش داده که احتمالا آمادگی برای ازسرگیری مجدد صادرات است. برخی از این نفتکشها هم اکنون در آسیاست که از قدیم، بزرگترین بازار نفت ایران بوده است.
همایون فلک شاهی، تحلیلگر ارشد شرکت کپلر میگوید: «ما در حال حاضر تخمین میزنیم که ۷۸ میلیون بشکه نفت و میعانات گازی بر روی آب ذخیره شده باشد و این رقم در مقایسه با تنها ۴۱ میلیون بشکه در مدت مشابه سال گذشته، بیشتر است.»
وی افزود: «تعداد زیادی از این نفتکش ها در نزدیکی بازارهای آسیای شرقی است که سوال این روزهاست.»
به گفته دو منبع کشتیرانی، تانکرهایی که ۸ میلیون بشکه نفت ایران از جمله میعانات گازی را نگهداری میکنند، در صورت لزوم، از آب های خارج از سواحل سنگاپور برای انجام نقل و انتقال نفت استفاده میکردند.
یک تاجر باسابقه چینی گفت: ایران در ماههای آوریل و می از صادرات نفت به چین کم و نفت بیشتری به مخازن ذخیره سازی خود اضافه کرد که احتمالا این اقدام با هدف فروش با قیمت بالاتر در زمان برداشته شدن تحریم ها صورت گرفته است.
بر اساس برآوردهای موسسههای مشورتی FGE، IHS Markit و OilX، ذخایر نفت روی آب ایران بین ۵۰ تا ۶۰ میلیون بشکه است.
FGE و OilX اعلام کردند بیشتر ذخایر شناور ایران میعانات گازی است که ماده اولیه با اولویت بیشتر برای کارخانههای پتروشیمی در چین، کره جنوبی و امارات است.
بر اساس برآورد موسسه FGE، ایران حدود ۱۲۰ میلیون بشکه نفت و میعانات گازی در مخازن ذخیره سازی خشکی خود دارد که تقریبا یک سوم از آن در مخازن ذخیره سازی خارج از این کشور و بیشتر در چین است.
دو تاجر غربی گفتند، ۲۰ تا ۳۰ میلیون بشکه فضای ذخیرهسازی در منطقهای در چین برای نفت ایران اختصاص یافته است.
به گفته یک تاجر چینی نزدیک به برخی از این شرکتها، تعداد معدودی شرکت چینی که عمدتا خصوصی هستند و طی دو سال گذشته وارد بازار شدهاند، در استان شرقی شاندونگ (مرکز پالایشگاههای مستقل چین) و شمال شرقی استان لیائونینگ این کشور، مخازن برای ذخیره سازی اجاره داده اند.
بنا بر برآورد این تاجر، حداقل ۱۳ میلیون بشکه فضای ذخیره سازی (در این مکان) به ایران اختصاص یافته است.
* تلاش پالایشگاههای هندی و اروپایی برای دریافت نفت ایران
به نوشته رویترز، بخش بازاریابی شرکت ملی نفت ایران با انتظار به توافق در هفته ها یا ماه های آتی، با مشتریان قدیمی در تماس است.
حداقل یک پالایشگاه اروپایی با شرکت ملی نفت ایران در مورد ازسرگیری خرید در حال مذاکره جدی است و پالایشگاه های هندی می گویند در نظر دارند تا خریدهای لحظه ای را برای فراهم کردن فضا برای قراردادهای نفتی ایران کاهش دهند.
به گفته فلک شاهی، انتظار می رود، شرکت های چینی، هندی و مشتریان اروپایی نظیر ساراس، انی، رپسول نسبت به خرید نفت ایران علاقه نشان دهند.
حداقل یک پالایشگاه اروپایی با شرکت ملی نفت ایران در مورد ازسرگیری خرید در حال مذاکره جدی است و پالایشگاه های هندی می گویند در نظر دارند تا خریدهای لحظه ای را برای فراهم کردن فضا برای قراردادهای نفتی ایران کاهش دهند.
مقامات ایرانی خوش بین هستند که بتوانند به سرعت تولید را افزایش دهند و یک مقام ارشد وزارت نفت ایران اوایل ماه جاری گفت طی یک ماه، بیشتر تولید از سرگرفته می شود؛ اما ناظران معتقدند که این امر کمی بیشتر زمان خواهد برد.
سارا وخشوری، رئیس SVB انرژی اینترنشنال گفت: «ما انتظار داریم طی ۳ ماه پس از لغو تحریم ها، ۵۰۰ تا ۷۰۰ هزار بشکه در روز تولید ایران افزایش یابد و در مجموع افزایش تولید یک تا ۱٫۲ میلیون بشکه ای، طی ۶ تا ۱۲ ماه پس از لغو تحریم ها صورت گیرد.»